Boksnakk, Leseutfordring 2017

Outlander av Diana Gabaldon

Outlander av Diana Gabaldon

Bok nummer sju i årets leseutfordring ble Outlander av Diana Gabaldon. Den krysser jeg av som «en bok som ble publisert det året du ble født», for den ble nemlig publisert i 1991.

En reise i tid

Claire og Frank har vært gift i mange år, men på grunn av krigen har de vært fra hverandre mer enn de har vært sammen. For å komme nærmere hverandre igjen, drar de på sin andre bryllupsreise, denne gangen til Skottland. Der blir Frank opphengt i å forske i sin egen slektshistorie mens Claire kjeder seg og begynner å undersøke det skotske plantelivet. En dag ender hun opp ved en stensirkel der lokalbefolkningen fortsatt utfører eldgamle ritualer. Plutselig skjer det noe ingen kunne ha forutsett. Claire tar på en av steinene i sirkelen og plutselig er ikke året 1945, men 1743. Claire har reist i tid.

Were the stones a door of some kind? And into what did they open? There simply were no words for whatever it was. A crack through time, I supposed because clearly I had been then, and I was now, and the stones were the only connection.

Not all those who wander are lost

Hvis du er en av de som ikke likte Ringenes Herre fordi «de gikk så mye», bør du kanskje styre unna Outlander. Claire er nemlig på reisefot omtrent like mye som Frodo og Sam. Hun oppholder seg sjelden lenge på et og samme sted før hun må reise avgårde igjen, på flukt. Hun sitter riktignok ofte på en hest, men det er likevel den endeløse reisingen som er i fokus. Slik får Claire oppleve Skottland anno 1743, ved å reise fra sted til sted med en fiende i hælene. Det er tidvis intenst, tidvis stillestående. Variasjonen fungerer, men jeg opplevde den likevel som ganske krevende. Outlander er på mange måter en tunglest bok.

You can look across the limitations of your own life, and see that they are really nothing. In that moment when time stops, it is as though you know you could undertake any venture, complete it and come back to yourself, to find the world unchanged, and everything just as you left it a moment before.

Den harde kjærligheten

I 1743 møter Claire Jaime Fraser. Jaime er en kjekk skotte med rødlig hår og en kropp som har gjennomgått all tenkelig smerte. Han er en sta og egenrådig person, men det tar likevel ikke lang tid før Claire faller for ham. Kjærligheten mellom de to vokser raskt, men den er likevel ikke uten problemer. Claire er allerede gift, med Frank som fortsatt lever i 1945, Jamie er ettersøkt av den britiske hæren, og de to er dessuten til tider dypt uenige om hvordan et ekteskap skal være.

Oh, aye, Sassenach. I am your master . . . and you’re mine. Seems I canna possess your soul without losing my own.

Claire lengter hjem til sin egen tid og da hun plutselig får sjansen til å stikke av, gjør hun det. Hun kommer riktignok ikke langt før noen får tak i henne og Jaime må risikere livet for å redde henne. Som straff for at Claire stakk av, slår Jaime henne sanseløs. Hun gjorde ikke som hun fikk beskjed om, hun fortjener å bli straffet, er forklaringen hans. Akkurat dette er det mange som har kritisert boka for. Er det greit å skrive dette bare fordi «det var sånn det var», eller ville det vært mer riktig av Gabaldon å «pynte på det»? Personlig tenker jeg at det finnes en mellomting og at Gabaldon til tider drar det litt for langt. Det blir litt for brutalt, litt for voldelig. Jeg hadde rett og slett vanskelig for å akseptere Jaime etter at han banket opp Claire uten noen særlig anger.

En krevende roman

Outlander er en spenningsroman, en kjærlighetsroman, en historisk roman. Den er en roman som omfatter mye og dessuten bare bok nummer én i en lang serie. Jeg likte den godt, men jeg er likevel usikker på om jeg kommer til å lese videre. Boka var nok litt i lengste laget for meg. Jeg blir frustrert av å bruke over en måned på én bok. Det føltes på en måte ikke som nok til å kreve så mye tid som den gjorde. Likevel må jeg jo innrømme at jeg er nysgjerrig på hvordan det går med Claire videre.

After all, I thought, what were days and weeks in the presence of eternity?

Vurdering: ★★★★

 


leseutfordring-1

Andre som er med på leseutfordringen (Skrik ut hvis jeg har glemt noen eller du ønsker å være med!):

Ida • Victoria • Karoline • Camilla • Astrid Therese • Barbro • Thea• Valona • Dag

One Comments

  • Reply

    Skogfrue

    august 10, 2017

    Outlander har jeg strengt tatt ikke lest, men lyttet til. Den ligger på Storytel, så det ble påskevalget i fjor der jeg lå på sofaen og gumlet påskeegg-godteri. Etter det har oppfølgerne fungert som sengelektyre, også i lydbokformat. Godt opplest og fin å drømme seg inn i før man sovner. 🙂

Legg igjen en kommentar