Skriving

Skriveprosessen: Hvordan komme i gang

skriveprosessen. foto: Parker Byrd

Noe av det som kan være aller mest vanskelig når det gjelder skriving, er nettopp det å komme i gang. Hvor skal man begynne? Hvordan begynner man? Må man skrive kronologisk eller kan man skrive slutten først? Hvordan vet man i det hele tatt om historien man tenker på er verdt å fortelle?

Skriv

Det er ganske åpenbart: For å komme i gang med en tekst, en historie, en roman, må du begynne å skrive. Det nytte ikke å bare tenke på å skrive eller å si at du skal skrive. Du må faktisk gjøre det. Sette deg ned, finne frem et tomt dokument, taste inn de første ordene. Skriv.

Begynn med et bilde

Historiene jeg skriver starter som regel spontant. Jeg får gjerne et ganske enkelt bilde i hodet. En situasjon, en karakter. Noe jeg kan ta utgangspunkt i. Det er ikke alltid begynnelsen på en historie, men gjerne heller noe som skjer først langt inn i eller til og med på slutten av historien.

Jeg begynner altså med dette ene bildet. Jeg skriver ut scenen, beskriver hva karakteren tenker, får ned alt jeg kan om akkurat denne ene ideen. Etter at jeg er ferdig med det, kan jeg fortsette. Hva skjedde før denne scenen? Hvordan havnet karakterene akkurat der? Hva skjer etterpå? Så bygger jeg videre helt til jeg har en fullstendig historie, med begynnelse, midtdel og slutt.

Planlegg

Kanskje er du en planlegger? Kanskje må du skrive ned hele handlingsforløpet i for eksempel stikkordsform før du kan begynne å skriver ordentlig? Dette kan du gjøre så generelt eller detaljert som du selv vil, men pass på at du ikke planlegger så mye at du føler deg ferdig med historien før du har begynt å skrive. Planlegging er viktig for mange og kan ofte være lurt, men ikke brenn deg på å planlegge for mye. Da bærer ofte også selve teksten preg av å være oppramsing (“Så skjedde det, så skjedde det, så skjedde det osv…”).

Tenk

En stor del av skriveprosessen, foregår ikke på papiret. Det høres kanskje rart ut, men en stor del av det å skrive, er å ikke skrive. Du må tenke. Historien du vil fortelle må vokse frem i hodet ditt. Hvis du står fast, har skrivesperre og ikke kommer videre, kan det ofte lønne seg å bare legge hele teksten til side og gjøre noe helt annet. Sannsynligvis vil historien fortsette å surre i bakhodet og når du setter deg ned for å skrive igjen litt senere, vil det være enklere. La historien modnes heller enn at du presser den frem.

Det finnes ingen fasit

Noe av det beste med å skrive skjønnlitterært, er at du har muligheten til å skape alt selv. Historien du skriver blir til nettopp mens du skriver den. Du skaper verdenen karakterene dine lever i. Du bestemmer om det finnes drager, om kvinnene har makten eller om gresset er rødt. Så lenge du passer på at historien og verdenen din har en indre logikk, er det veldig vanskelig for deg å gjøre feil. Alt skapes nemlig av deg.

Test ut forskjellige vinkler

Har du utgangspunktet til en historie klart i hodet, men vet ikke helt hvordan du skal få det frem? Kanskje du sitter fast fordi du ikke klarer å bestemme deg for hvordan du skal fortelle? Da kan det kanskje være lurt å prøve å skrive den samme historien på flere forskjellige måter. Foregår handlingen i nåtid eller i fortid? Hvem er det som forteller det som skjer? Hvor mye vet fortelleren? Skriv flere ulike versjoner av den samme scenen, les gjennom alle, og bestem deg for hva du liker best. Så kan du gå videre.

Er historien din verdt å fortelle?

En ting som stopper mange fra å skrive, er tvil. Er historien din verdt å fortelle? Kommer noen til å ville lese den? Klarer du å fortelle den på riktig måte? Jo mer man tenker på det, jo mer vokser tvilen. Hvorfor skal man bruke så mye tid på å skrive noe som kanskje ingen kommer til å ville lese? Svaret, tenker jeg, er at en historie alltid er verdt å fortelle. Kanskje skriver du den bare for deg selv, kanskje kommer ingen andre til å lese den, men hva så? Prøv å finne verdi i skriveprosessen, tenk på alt du lærer, tenk på hvordan du utvikler deg. Den eneste måten å bli god på å skrive, er ved å skrive. Så skriv, skriv til du får krampe i fingrene, og ikke tenk så mye på resultatet før senere.

Har du noen gode tips for hvordan man kan komme i gang med skriveprosessen?

Les mer om min skriving her eller sjekk ut kategorien skriving.

3 Comments

 • Reply

  Frida

  September 3, 2017

  Den tvilen, den kan sannelig være sterk til tider, men så kommer du med alle de vakre og fine ordene dine, og skriver at historiene er verdt å skrive, åkkesom! Tusen takk, jeg blir så glad og inspirert av å lese om skriveprosessen, og har nettopp tatt tak i to nye ting å skrive på på grunn av deg. Tusen takk, igjen!

 • Reply

  :)

  September 20, 2017

  Signerer Fridas kommentar! 😀

Leave a Reply