Skriving

7 tips mot skrivesperre

Noen mener at skrivesperre bare er tull, at det ikke finnes, at det bare er en dårlig unnskyldning for å ikke skrive. Andre mener at det er en helt reell greie som mange skrivere går gjennom og sliter med. Personlig tenker jeg at det er veldig individuelt. Noen har aldri skrivesperre. De har evnen til å skrive uansett hvor lite inspirerte de føler seg. Andre har perioder der det er helt umulig å skrive noe som helst. Heldigvis finnes det mange metoder for å bli kvitt skrivesperre og komme i gang med skrivingen igjen.

1. Tving deg selv til å skrive

Skriv selv om du ikke egentlig føler for det. Tving deg selv til å drive teksten fremover. Dette fungerer bra for noen, men absolutt ikke for alle. Det er viktig at du virkelig prøver å skrive før du gir opp, men det er ikke noe poeng i å presse seg selv til bristepunktet. Hvis du virkelig ikke klarer å skrive, er det kanskje like lurt å bare stoppe opp litt. Tvang fungerer for noen, ikke for alle.

2. Ta en pause

Hvis skrivingen har gått helt i stå, er det kanskje på tide å legge teksten litt til side en stund. Ta en tenkepause. Du bør alltid gi både deg selv og det du skriver sjansen til å puste litt. Gjør noe helt annet, tenk på noe helt annet. Det du skriver om kommer sannsynligvis uansett til å fortsette å boble i bakhodet ditt. Når du setter deg ned igjen for å skrive etter en god pause, har du plutselig mange nye tanker og ideer å jobbe med.

3. La deg selv skrive dårlig

Ingen skriver bra hele tiden. Det meste av det du skriver, kommer til å være dårlig. Nesten all tekst må jobbes med for å bli god. I stedet for å sitte og vente på den perfekte setningen, kan det lønne seg å bare akseptere at ikke alt du skriver er bra. Skriv noen setninger du vet er skikkelig dårlige, skriv en dårlig novelle. Du ender kanskje ikke med en tekst du vil at noen skal lese, men du har i hvert fall kommet i gang med noe. Noe er lettere å jobbe med enn ingenting.

4. Skriv noe helt annet

Legg det store prosjektet ditt til side en stund og skriv noe helt annet. Skriv i en annen sjanger enn du pleier, skriv om en karakter som er helt annerledes enn deg selv. Løsriv deg fra det du er vant til og prøv noe helt nytt. Det å utfordre deg selv og prøve noe helt annet enn det du pleier, river deg ut av vanen og gir deg mulighet til å utvikle deg som skribent.

5. Ikke vent på inspirasjonen, oppsøk den

Skrivesperre kommer ofte av at man mangler inspirasjon. Inspirasjon er ikke noe som bare dukker opp i hodet ditt, det kommer fra et sted. Du blir inspirert av noe. Så hvis du mangler inspirasjon, kan det lønne seg å oppsøke den. Les bøker eller se filmer som handler om det samme som det du skriver om. Hør på musikk karakterene i historien din ville ha hørt på. Gå en tur i et område som ligner stedet du skriver om. Osv.

6. Pinterest og moodboards

Et helt konkret tips, er å lage seg en konto på pinterest. Der kan du for eksempel søke opp skrivetips, kikke på andre skriveres profiler (Kirsty Logan er min favoritt), og lage dine egne moodboards. Et moodboard er en collage der du samler bilder, tekster og objekter som inspirerer og minner om historien din. Jeg har for eksempel et helt moodboard der jeg samler ansikter som inspirerer til karakterene jeg skriver om. Jeg har også hemmelige moodboards til hvert av skriveprosjektene mine. Der samler jeg ting som minner om det jeg skriver om, og når jeg trenger inspirasjon, klikker jeg meg bare inn og ser på det jeg har samlet.

7. Fjern distraksjoner

Er du en sånn som “bare skal sjekke” sosiale medier hvert femte minutt? Sannsynligvis påvirker det skrivingen din. Hvis du hele tiden avbryter flyten fordi du “bare” skal sjekke noe, er det bare én ting å gjøre. Du må rett og slett legge vekk alt som kan distrahere deg. Skru av internett, legg bort mobilen, lukk vinduet. Sett deg ned og skriv.

Hva gjør du når du har skrivesperre?

Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med skrivingen.

2 Comments

  • Reply

    Elin

    October 8, 2017

    Her var det mange bra tips. Når jeg får skrivesperre tar jeg ofte en pause, hører på litt musikk, ser på en film, går en tur /trener. Jeg synes det alltid hjelper 🙂

Leave a Reply