Boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

Release av Patrick Ness | 287 s. | ★★★★☆

Release av Patrick Ness

Adam er homofil og sliter med at menneskene rundt ham, kanskje spesielt de religiøse foreldrene, ikke forstår seksualiteten hans. Eksen Enzo skal flytte og Adam sliter med å gi slipp og å knytte seg til sin nye kjæreste, Linus, som bare er god og snill. På jobb sliter Adam dessuten med at sjefen stadig prøver seg på ham. Han får støtte fra bestevennen Angela, men det er ikke nok. Adam klarer ikke å akseptere seg selv.

Samtidig møter vi en myrdet tenåringsnarkoman. Hun vandrer hvileløst rundt og ønsker å hevne seg på han som drepte henne.

Release er en roman om å finne seg selv og sin egen plass i verden. Det er en annerledes roman med en litt drømmende og flytende stil samtidig som den er veldig direkte. Personlig syntes jeg den til tider var litt vanskelig å få tak i. Jeg opplevde historien om den drepte jenta som noe forstyrrende og malplassert, men alt i alt likte jeg boka godt. Den setter fint ord på følelsen av å ikke helt klare å akseptere seg selv

Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av Rune Christiansen | 212 s. | ★★★★☆

Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av Rune Christiansen

Fanny er en ung og foreldreløs jente som lever alene i en liten bygd i huset hun vokste opp i. Dagene hennes er enkle og like hverandre. Hun går på skolen og kommer hjem. Hjemme rydder, ordner og reparerer hun mens tankene svever gjennom hodet hennes. Fanny ser verden på en litt annerledes måte og livet hennes bærer preg av drømmer og eventyr.

Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er en poetisk roman om et stille og rolig liv. Skildringene er gode og troverdige. Å lese denne romanen er som å forsvinne inn i et annet univers. Verdenen ligner vår, men er likevel ikke helt den samme. Jeg likte godt å lese den, men synes kanskje at den til tider ble litt for mye av det gode. Det ble litt for utydelig for meg, litt for flytende, men akkurat det handler nok mer om personlig smak enn noe annet. Dette er absolutt en veldig god roman som man kan lære mye av å lese.

Berge av Jan Kjærstad | 212 s. | ★★★★☆

Berge av Jan Kjærstad

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta deres ved Blankvann i Nordmarka. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen. Journalisten Ine Wang har følt seg mislykket den siste tiden, men drapene på Storefjeld-familien endrer alt for henne. Tingrettsdommer Peter Malm lever et rolig og tilbaketrukket liv, men trekkes plutselig inn i rettssaken. Nicolai Berge er ekskjæresten til Arve Storefjelds datter. Også han blir innblandet i saken som ryster hele landet.

Berge er en roman om grusomme og usannsynlige hendelser som skjer hele tiden rundt om i verden. Jan Kjærstad skriver denne boka som en tydelig kommentar på 22. juli, uten at 22. juli noen gang blir nevnt i teksten. Det føles som en veldig riktig og god måte å gjøre det på, for det blir sterkt og nært uten at det blir en direkte gjengivelse av den historien vi alle kjenner. Romanen er sterk lesning, men jeg synes den faller litt igjennom ved å tidvis være litt for omstendelig og rett og slett kjedelig. Jeg merket at jeg ble utålmodig og ønsket at han skulle komme til poenget. Det gjorde at jeg aldri ble helt overbevist.

Har du lest noen av disse?

Leave a Reply