Boksnakk, Leseutfordring 2017

The Power av Naomi Alderman

The Power av Naomi Alderman

It doesn’t matter that she shouldn’t, that she never would. What matters is that she could, if she wanted. The power to hurt is a kind of wealth.

Bok nummer åtte i årets leseutfordring ble The Power av Naomi Alderman. Den krysser jeg av som “en bok med rødt omslag”.

I The Power oppdager plutselig unge jenter at de har evnen til å sende ut elektriske støt fra hendene sine. Evnene kommer fra et nytt organ som har blitt til som et resultat av et forsvarsprosjekt fra andre verdenskrig. Plutselig er det ikke lenger menn som har makten, de har mistet det fysiske overtaket, og det får store konsekvenser for hele verden.

Nothing special has happened today; no one can say she was more provoked than usual. It is only that every day one grows a little, every day something is different, so that in the heaping up of days suddenly a thing that was impossible has become possible. This is how a girl becomes a grown woman. Step by step until it is done.

The Power er en brutal bok. Den legger ikke skjul på at med makt kommer utøvelse av makt. Den kvinnelige delen av befolkningen har mye å ta igjen, mye de vil endre på. Da de endelig får makten til å gjøre det de vil, griper de muligheten. Plutselig må menn underkaste seg. Kvinnene kan jo overfalle dem når som helst, hvor som helst. Menn kan aldri føle seg helt trygge. Å snu opp ned på kjønnsrollene på denne måten er ganske typisk for feministisk litteratur, men Alderman klarer likevel å gjøre det på en ny måte. Alle kvinner i dagens samfunn vil kjenne seg godt igjen i de følelsene menn i The Power føler på.

When he walked past a group of women on the road – laughing and joking and making arcs against the sky – Tunde said to himself, I’m not here, I’m nothing, don’t notice me, you can’t see me, there’s nothing here to see.

The Power er en veldig interessant bok. Naomi Alderman forteller på en smart og annerledes måte. Hun får frem gode poenger uten at det føles påtatt. Likevel satt jeg av og til med følelsen av at dette blir litt for mye, litt for brutalt. Er fysisk styrke virkelig den eneste forskjellen på menn og kvinner? Ville maktskiftet skjedd så raskt, så plutselig? Ville kvinner utøvd makt på samme måte som menn? Hvor er nyansene, hvor er de som ikke kaster seg over makten? Det føltes kanskje litt for simpelt, litt for generaliserende, selv om dette selvfølgelig understreker Aldermans poenger.

One of them says, ‘Why did they do it, Nina and Darrell?’
And the other answers, ‘Because they could.’
That is the only answer there ever is.

Jeg tror alle har godt av å lese The Power av Naomi Alderman. Det er en bok som peker på en ubalanse vi alle lever med, men som mange, kanskje spesielt menn, sjelden tenker på. The Power handler om makt. Hvem har makt, hvorfor har de den, og hvilken betydning har denne makten? Hva skjer når makten flyttes til noen andre? For meg er nok konseptet mer interessant enn selve handlingen, men det er definitivt en roman jeg kommer til å tenke mye på i ettertid.

Vurdering: ★★★★

Har du lest The Power av Naomi Alderman? Hva synes du?


Andre som er med på leseutfordringen:

Ida • Victoria • Karoline • Camilla • Astrid Therese • Barbro • Thea• Valona • Dag

Leave a Reply