Skriving

NaNoWriMo – Skrivemåneden november

NaNoWriMo. Foto av Lauren Mancke

De siste seks årene har november vært Den Store Eksamensmåneden for meg. Det har vært en måned fylt med pugging, lesing og lange dager. Nå som jeg er ferdig med å studere føles tiden plutselig friere. Jeg kan selv bestemme hva jeg vil bruke tiden min på og jeg har ingenting jeg må gjøre utenom de få timene jeg jobber. Siden november foreløpig ser ut til å bli en ganske rolig måned på jobbfronten, tenkte jeg at jeg for første gang skulle prøve meg på NaNoWriMo.

Hva er NaNoWriMo?

NaNoWriMo står for National Novel Writing Month. Det er et årlig arrangement der deltakere har som mål å skrive 50 000 ord i løpet av november. Konkurransen ble avholdt for første gang i 1999 med 21 deltagere i San Francisco, siden den gang har det bare vokst. Nå er det tusenvis av mennesker som deltar hvert år. Tusenvis som sitter rundt omkring i hele verden og skriver så mye de klarer i hele november.

Å skrive en roman på én måned

I desember 2015 skrev jeg førsteutkastet til en roman på tre uker. Da satt jeg mellom sju og åtte timer hver dag og skrev. Jeg regnet skrivingen som en jobb. Hver morgen tok jeg bussen inn til det Deichmanske hovedbiblioteket i Oslo. Der satte jeg meg godt til rette og bare skrev og skrev og skrev. Det var overraskende lett. Jeg hadde en tydelig historie å fortelle, jeg hadde tid, jeg hadde viljen. Jeg skrev ikke fullt 50 000 ord, men jeg var ganske i nærheten.

Et forsøk

Selv om jeg vet at jeg kan skrive 50 000 ord i løpet av en måned, betyr det ikke nødvendigvis at jeg tror jeg kommer til å klare det nå i novemer. Å skrive 1667 ord hver dag høres i teorien overkommelig ut, men mye kan komme i veien for at jeg skal klare å gjennomføre. Kanskje skal jeg jobbe mer enn jeg tror, kanskje mister jeg plutselig all inspirasjon, kanskje skjer det noe uforutsett som gjør at skrivingen blir umulig. Målet mitt er derfor ikke nødvendigvis å vinne, men heller å skrive så mye som mulig, helst litt hver dag. Så får vi bare se hvor mye det blir til slutt. Jeg setter uansett i gang om en uke og lover å holde dere oppdatert!

Les mer om arrangementet på NaNoWriMos egen side.

Skal du være med på årets NaNoWriMo?

6 Comments

 • Reply

  Karoline Heldal-Lund

  October 25, 2017

  Først ja, jeg skal være med på Nanowrimoog jeg syns det er kult at du vil prøve deg. Anbefaler å registrere deg på Nanowrimo-nettsiden (blir gjerne writing buddy), det blir lettere av å ha et sosialt nettverk der og å kunne diskutere på forumer og å kunne oppdatere på ordtelleren der og se ordgrafen vokse og slikt. Anbefaler også å slenge deg på et og annet skrivemøte om anledningen byr seg, det er veldig koselig og man får skrevet masse på dem.

  1667 ord hver dag er ellers egentlig mindre enn det høres ut. Nå er jeg riktignok Nanowrimoveteran, men jeg husker da jeg deltok første gang og var sikker på at det ville være helt umulig, men så gikk det veldig greit, mye fordi man kan tenke på at 1000 ord er ca 3 sider i Word og om man først har skrevet det er dag er ikke to sider til så mye. Noe som dog går an er reverse Nanowrimo ( https://dailydishrecipes.com/reverse-nanowrimo/) beskrevet på linken. Har ikke prøvd det selv, men det går ut på å skrive masse i begynnelsen og deretter mindre og mindre utover i måneden. Jeg tror det kan være veldig lurt hvis man er usikker på om man vil få det til fordi det gjør at det går bra om ting dukker opp som kommer i veien utover i måneden fordi man har fått skrevet mye i starten. Med det sagt så er det helt greit å ha som fokus bare å skrive og for det er jo det alt handler om. Det handler om å prøve å etablere skriverutiner, rutiner jeg riktignok er dårlig til å beholde utenom november, men likevel.

  Kanskje jeg burde skrive et blogginnlegg med tips for Nanowrimo eller noe sånt. Hm… Håper i alle fall kommentaren min hjalp litt.

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   October 26, 2017

   Jeg har bruker på NaNoWriMo, heter julieeilen der hvis du vil legge meg til 🙂 Jeg kommer nok ikke til å forholde meg noe særlig til å skrive 1667 ord om dagen, men heller skrive så mye som mulig på de gode dagene. Tenker egentlig å ikke forholde meg noe særlig til tall i det hele tatt. Skriverutiner er definitivt viktigere for meg enn antall ord. Gleder meg til å komme i gang!

   • Reply

    Karoline

    October 26, 2017

    Skjønner den med at rutiner er viktigere enn tall. Ellers fant jeg ikke brukeren din selv om jeg prøvde å søke den opp, men om du skriver mer om hvordan Nanowrimo går på bloggen din så kan du vurdere å legge med link til profilen din da kanskje. Uansett, lykke til 🙂

 • Reply

  teabooks

  October 26, 2017

  Jeg prøvde meg på NaNoWriMo i 2015 eller når det nå var, det gikk ikke for å si det sånn. I likhet med deg har jeg vært (og fortsatt er) student de siste årene, og i år så har jeg min ene eksamen i nettopp november. Men det hadde vært gøy å virkelig gått inn for NaNoWriMo et år, men det blir nok en stund til og jeg tror neppe jeg får til å skrive 50 000 ord. Men masse lykke til! Gleder meg til å følge med på skriveprosessen din 🙂

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   October 27, 2017

   Ja, jeg prøvde vel et år jeg også, i 2013 eller noe, men måtte bare gi opp. Ved siden av studier og eksamen var det ganske umulig. 50 000 ord er jo mye også når man ikke har mye annet å gjøre. Håper du får tid en gang! 🙂 Og takk! 🙂

Leave a Reply