Boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

The Hate U Give av Angie Thomas | 450 s. | ★★★★★

The Hate U Give av Angie Thomas

Starr Carter rives hele tiden mellom to verdener: Det fattige nabolaget hun bor i og den dyre privatskolen hun går på. En dag blir hun vitne til at barndomsvennen, Khalil, blir skutt av en hvit politimann. I tiden som følger blir Khalil fremstilt som en ungdomskriminell av media, men Starr vet at historien de forteller ikke stemmer overens med virkeligheten. Hun skjønner at hun blir nødt til å ta et valg: å holde seg utenfor eller å fortelle sin versjon av det som skjedde.

The Hate U Give av Angie Thomas er sterk kost. Thomas skriver uten forbehold, hun forteller direkte og nært om et tema som er viktig og relevant i vår tid. Rundt om i verden, kanskje spesielt i USA, finnes det mange som Khalil, mange som Starr. Å fortelle om en såpass vanskelig tematikk, krever mye av den som forteller. Thomas får det til. Hun klarer å holde tonen alvorlig uten at det blir for mye. Hun forteller om sterke og tydelige karakterer som opplever en nesten ubeskrivelig situasjon på en god og troverdig måte. Det blir faktisk til tider så virkelig at det er vanskelig å lese. Hvis man følger med i sosiale medier, vet man at dette er ting som både skjer og har skjedd i virkeligheten. Rasismen og diskrimineringen står sterkt rundt omkring i verden. Heldigvis finnes de som tør å si ifra og kjempe imot.

På motorveiene av Runa Fjellanger | 137 s. | ★★★

På motorveiene av Runa Fjellanger

Anna og Ida er på reise gjennom Europa. De kjører bil og flytter seg fra motell til motell. Selv om stedene de er på forandrer seg, er dagene like. Samtidig som Anna befinner seg i nåtid sammen med Ida, strømmer minnene fra fortiden på. Da hun var liten reiste nemlig Anna gjennom Europa sammen med foreldrene. De fulgte omtrent den samme ruta som Anna og Ida gjør nå. De to reisene kobles samme i Annas hode.

På motorveiene av Runa Fjellanger skildrer det kompliserte og prøvende kjærlighetsforholdet mellom Anna og Ida. Fjellanger skriver godt og gir et usensurert bilde av relasjonen mellom de to. Jeg likte godt hvor åpen og ærlig boka føltes. I tillegg var det interessant å se hvordan fortid og nåtid gikk inn i hverandre. Det skapte gode kontraster. Hovedgrunnen til at romanen ikke når helt opp hos meg, er at jeg følte at det ble litt for lite. For meg manglet den rett og slett litt på innhold, men jeg tenker at det ikke nødvendigvis bare er en negativ ting. Det er absolutt positivt at jeg ønsket meg mer.

Hvitt hav av Roy Jacobsen | 240 s. | ★★★☆☆

Det er fremdeles krig i landet da Ingrid vender tilbake til øya hun vokste opp på. Hun tror hun er alene med været og naturen der ute ved havet og bruker dagene på å holde seg og øya i live. En dag dukker det opp ødelagte klær og lik på stranda. Mange lik. Den brutale krigen har dermed nådd ut til den ensomme øya.

Da jeg leste den første boka i trilogien om Ingrid, De usynlige, i 2014 var jeg veldig begeistret. Det var en av mine favorittromaner det året og jeg hadde derfor store forventninger da jeg skulle lese oppfølgeren. Dessverre grep ikke Hvitt hav meg på helt samme måte. Jeg synes ikke fortellerstilen fungerte like godt her som i første bok, det ble rett og slett litt for fragmentert, litt for lite håndfast. Fortellerstilen føltes for fraværende og jeg klarte aldri å få noen særlig sterke følelser for noe av det som skjedde. Egentlig skulle jeg ønske at jeg ikke hadde lest den og at historien om Ingrid forble det den var i De usynlige.

Les også: Bøkene jeg leste i oktober

Har du lest noe bra i det siste?

2 Comments

  • Reply

    Elin

    November 23, 2017

    Jeg har ikke lest The hate u give, men har ønsket meg den i julegave. Har hørt mye bra om den 🙂

Leave a Reply