Boksnakk

En sånn jente av Monica Flatabø

En sånn jente av Monica FlatabøEn sånn jente av Monica Flatabø møter vi jenter som har hatt ufrivillig sex med noen de ikke kjente på en fest, som våknet morgenen etter og hadde vondt mellom beina. Vi møter jenter som drakk så mye at de ikke klarte å si nei eller kjempe imot. Og vi møter jenter som ble hos mannen som voldtok dem igjen og igjen gjennom flere år. Boka handler om hvor langt man er villig til å gå for å bli akseptert og om hvor mye man er villig til å ofre for å slippe å være alene.

Heldigvis handler En sånn jente også om jenter som til slutt klarer å si ifra, jenter som kjemper for det som er riktig og jenter som har fått nok.

De aller fleste voldtekter i Norge blir gjort av en som er kjent for offeret på forhånd. Overfallsvoldtektene, de vi kanskje først og fremst tenker på når vi hører ordet «voldtekt», skjer sjeldnere. Likevel er det altså de brutale overfallsvoldtektene som får mest oppmerksomhet. Derfor trenger vi å snakke om hva voldtekt er og om hvordan og hvorfor det skjer. En sånn jente gjør et forsøk på å vise at voldtekt kan være mer enn et tilfeldig overgrep i en mørk bakgate.

Historiene i En sånn jente av Monica Flatabø er mange og tunge. Det kan til tider være overveldende å lese, men det er nødvendig. Vi trenger å høre disse historiene. Flatabø klarer å få frem hvor omfattende og alvorlig problemet er. Hun gir unge kvinner muligheten til å fortelle sine usensurerte historier. Det er viktig, og selv om det er tungt, er det også fint å se hva åpenhet kan føre til. Boka er ikke bare fylt av alt det vanskelige, den er også full av håp.

Hva er den viktigste boka du har lest?

2 Comments

Legg igjen en kommentar