Skriving

NaNoWriMo: en oppsummering

NaNoWriMo 2017

Dere begynner sikkert å bli litt lei av å høre om NaNoWriMo nå, men jeg tenkte likevel at jeg skulle skrive en liten oppsummering av hvordan jeg opplevde å skrive over femti tusen ord i løpet av en måned. På forhånd var jeg jo egentlig litt skeptisk til om jeg i det hele tatt kom til å klare å fullføre. Heldigvis for meg viste det seg å ikke være så vanskelig for meg som jeg hadde sett for meg. Jeg skriver nemlig veldig fort og kan skrive mye hvis jeg først går inn for det.

Å nå målet

30. november satte jeg siste punktum på førsteutkastet jeg begynte å skrive 1. november. Totalt skrev jeg 65 842 ord på 30 dager. Det betyr at jeg skrev litt over to tusen ord i snitt hver dag. Målet på femti tusen nådde jeg 19. november, omtrent en og en halv uke før fristen. Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg skulle klare å skrive hver dag (med kun én fridag), men det gjorde jeg. Konkurranseinstinktet mitt slo til og jeg ble veldig ivrig på å vinne og nå målet mitt. Jeg er veldig stolt av at jeg klarte det.

NaNoWriMo 2017

“The first draft is just you telling yourself the story.”

Historien jeg skrev i november, er en historie jeg har tenkt på i mange år. Akkurat det tror jeg var en stor fordel. Jeg visste allerede mye om hvem karakterene mine var og hva som skulle skje. Likevel gikk det ikke mange dagene før alt plutselig vred seg i en annen retning enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Terry Pratchett sier at å skrive et førsteutkast er å fortelle seg selv historien. I november ble jeg klar over hvor sant det er. Historien min ble til mens jeg skrev. Jeg er ikke like fornøyd med alt og i et eventuelt andreutkast, vil nok mye endres, men likevel, jeg er glad for å ha hatt muligheten til å fortelle meg selv denne historien. Det er definitivt en historie jeg har lyst til å jobbe videre med.

Å prioritere skrivingen

Det sier seg selv, hvis man skal rekke å skrive så mye som 50 000 ord i løpet av èn måned, må man skrive mye. Skrivingen må rett og slett prioriteres foran mye annet. For meg har det for så vidt vært ganske enkelt. Jeg elsker jo å skrive. Jeg liker å sitte i timevis og bare la fingrene suse over tastaturet. Likevel er det jo ikke sånn at jeg skriver hver dag til vanlig, i hvert fall ikke på ett og samme prosjekt. NaNoWriMo hjalp meg med å finne fokus. Det å ha et mål og en bestemt tidsfrist viser seg å være veldig viktig. Jeg tror nok at det er det jeg kommer til å ta med meg videre. Jeg må begynne å gi meg selv mindre frihet.

Problemet med å skrive mye og fort

Et av problemene med å skrive mye fort og sammenhengende er at man gjerne henger seg opp i de samme vendingene og formuleringene. Selv om man skriver om ulike ting, skriver frem ulike scener, blir mye likt. Karakterene får seg gjerne noen faste fraser, gestene deres blir de samme hele tiden. Det er sånt man lett luker ut i en redigeringsprosess senere, men likevel merket jeg hvordan det påvirket skrivingen. Jeg ble demotivert av å føle at jeg hele tiden skrev det samme. Et annet problem er at man fort mister oversikten. Sekstifem tusen ord er mange ord. Det er vanskelig å huske alle detaljer. Dermed ender man gjerne opp med å være litt forvirra, spesielt hvis man som meg ikke skriver notater underveis.

Opplevelsen av NaNoWriMo

Jeg har hatt lyst til å delta på NaNoWriMo i mange år, men hvert år har noe stått i veien. Selvfølgelig går det an å delta uten å nødvendigvis nå målet, men jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at hvis jeg først deltar, kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for å fullføre. I år hadde jeg endelig nok ledig tid til å gjennomføre. Opplevelsen ble ganske som forventet. Jeg fikk skrevet mye og koste meg veldig med skrivingen. Det føltes ekstra motiverende å delta på noe som så mange andre også deltok på. Jeg tok ingen stor del i fellesskapet knyttet til NaNoWriMo, men det var likevel gøy å følge med på hvordan andre gjorde det. Om jeg kommer til å delta igjen vet jeg ikke, men det er definitivt gøy å ha fullført minst en gang.

Les mer: NaNoWriMo: skrivedagbok, uke 1, 2, 3 og 4.

Hvordan gikk NaNoWriMo for dere andre som deltok?

2 Comments

  • Reply

    Mathilde Nicoline

    December 10, 2017

    Så utrolig flink du var! Jeg tror det skal være et lite mål for 2018, skrive mer! Kanskje jeg skulle hatt en slags nanowrimo i januar. jawrimo!

Leave a Reply