Boksnakk, Leseutfordring 2017

Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna

Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna

Når konkursen kommer inn gjennom døra, flyr kjærligheten ut gjennom vinduet.

Tiende bok i årets leseutfordring ble Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna. Den krysser jeg av som «en bok som er oversatt fra et språk du ikke kan». Kollektivt selvmord er originalt skrevet på finsk.

Romanen handler om direktør Rellonen som etter sin fjerde konkurs går inn i en låve for å skyte seg. Der oppdager han offiseren Kemppainen som er i ferd med å henge seg i en bjelke. De to bestemmer seg for å utsette selvmordene til senere og drikker seg gjennom natten. I løpet av natten blir de enig om en løsning. De skal samle alle selvmordskanditatene i landet til et seminar. På seminaret blir en liten gruppe enige om at de skal begå kollektivt selvmord.

At selvmord mislykkes er ikke nødvendigvis den mest bedrøvlige sak i verden. Ingen kan lykkes med alt.

På tross av sin dystre tematikk, er Kollektivt selvmord en roman med mye humor og varme. Historien er satt helt på spissen og skrives frem i en stil som minner en del om Erlend Loe. Det at historien settes såpass på spissen, gjør at både historien og karakterene føles ganske karikerte, men akkurat det tenker jeg at fungerer godt i en roman som dette. Paasilinna er god på å kombinere alvor med humor, han sørger for at det aldri blir for mørkt, men passer også på at humoren aldri tar helt over. Balansen i romanen fungerer godt.

Noen mulighet for å overleve kunne ikke Uula love busspassasjerene. Det syntes de var betryggende.

For meg er Kollektivt selvmord en helt grei roman. Det er fint lite avbrekk fra de litt tyngre romanene. Jeg smilte en del mens jeg leste, men ble nok likevel aldri helt revet med. Helt konkret følte jeg på en litt for sterk avstand fra karakterene i tillegg til at skrivestilen ikke helt klarte å engasjere meg. Jeg ble også forvirret av at det var så mange karakterer og navn, jeg klarte aldri helt å skille dem fra hverandre.

Liker du Erlend Loe, liker du sannsynligvis Arto Paasilinna også. De har litt den samme humoren blandet med alvorlige temaer eller eksistensielle spørsmål. Paasilinna klarer fint å ta for seg det tunge temaet selvmord og gjør det både morsomt og interessant. Jeg anbefaler å lese denne boka hvis du er lysten på noe som er litt annerledes.

Men det er alltid en gledesdreper til stede. Uten å spørre om lov begynte frilansservitør Seppo Sorjonen å mimre om Finland. Og det som verre var, minnene om hjemlandet var utelukkende positive.

Vurdering: ★★★☆☆

Har du lest Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna? Hva synes du?


Andre som er med på leseutfordringen:

Ida • Victoria • Karoline • Camilla • Astrid Therese • Barbro • Thea• Valona • Dag

Legg igjen en kommentar