Boksnakk, Lister

En liste om lesevaner

lesevaner. Foto av @alfonsmc10

Har du et spesielt lesested hjemme?
Jeg sitter som regel i sofakroken og leser. Jeg liker best å sitte oppreist å lese, men leser gjerne også noen sider i senga før jeg sovner.

Bokmerke eller tilfeldig papirbit?
Okei, nå må alle puste rolig før de leser det jeg nå skal skrive. Jeg bruker veldig sjelden bokmerke. Jeg bretter nemlig nesten alltid eselører. Unnskyld! Jeg vet at det er sånn cirka en dødssynd for mange! Men jeg liker at bøkene mine ser litt (eller veldig) leste ut og har derfor ingenting imot å brette hjørnene, markere setninger jeg liker og skrible i kantene. I lånte bøker bruker jeg selvfølgelig alltid bokmerke, men de eneste av mine egne bøkene som slipper eselører er spesialutgaver eller innbundne bøker jeg tenker jeg kanskje skal gi videre til noen andre en dag.

Kan du stoppe å lese midt i eller må du vente til kapittelet er slutt?
Jeg kan egentlig stoppe når som helst og kommer lett inn i det igjen når jeg plukker opp boka senere, men aller helst leser jeg ut kapittelet. Det skjer ofte at jeg leser lenger enn jeg hadde tenkt til nettopp fordi jeg «bare må lese ferdig kapittelet».

Spiser eller drikker du mens du leser?
Jeg drikker som regel pepsi max og spiser sjokolade hvis jeg har. Noe mer komplisert mat enn det spiser jeg sjelden mens jeg leser. Hvordan skal man da klare å holde og bla i boka? Jeg har ikke tid til å legge fra meg boka for hver bit jeg skal ta…

Hører du musikk eller ser på TV mens du leser?
Jeg leser best når det er stille rundt meg, så det er veldig sjelden jeg hører på musikk. Det hender at jeg leser samtidig som jeg ser på tv, men da leser jeg veldig sakte og får ikke med meg så mye som jeg bør.

En bok om gangen eller flere på en gang?
Aller helst leser jeg bare én bok om gangen. Skal jeg lese flere på en gang bør det helst være i ulike sjangere eller ulike formater. Nå for tiden leser jeg som regel en bok i papirform og en ebok samtidig. Det fungerer bra for meg, men jeg tror nok jeg har en øvre grense på kanskje tre bøker før det blir for mange på en gang.

Leser du hjemme eller alle andre steder?
Jeg leser stort sett hjemme, men jeg leser også nesten alltid på bussen og av og til i kø i butikken. Det har også hendt at jeg har lest litt i stille stunder på jobb (men siden jeg jobber i bokhandel er det nesten innafor, tenker jeg).

lesevaner. Foto av @rumandraisin

Leser du høyt eller stille inni deg?
Jeg leser stille inni meg. Høytlesing er jeg ikke spesielt glad i.

Leser du flere avsnitt om gangen eller hopper over sider?
Hvis jeg er lei av en bok og bare vil bli ferdig, hender det at jeg skumleser og hopper over litt (oops). Men jeg har alltid vært en leser som leser alle ord i en bok. Jeg har aldri lært meg noen gode skumlesingsteknikker og leser egentlig ganske sakte.

Knekker du bokryggen eller behandler du boka som om den var ny hele tiden?
Selv om jeg liker at bøker ser leste ut, er jeg ikke så glad i å knekke bokryggen. Jeg synes det er greit at ryggen bøyes litt, men liker ikke når pocketbøkene får en stor knekk midt på. Jeg prøver derfor å bøye/knekke bøkene litt gradvis, men det hender jo at det skjer litt av seg selv.

Skriver du i bøkene dine?
Ja, som sagt, jeg liker at bøker er skriblet og markert i, men jeg gjør det ikke så ofte likevel. Som regel er jeg så langt inne i boka at jeg glemmer å markere eller skrive noe som helst og ofte har jeg uansett ikke en blyant eller penn i nærheten. Men når jeg husker det eller kommer over noe som får meg til å tenke noe jeg vil huske senere, skriver jeg gjerne notater i margen. Likevel blir det mer markering av setninger og avsnitt jeg liker godt enn at jeg skriver egne ord.

Hva med deg, hvordan er dine lesevaner?

Denne lista fant jeg her.

2 Comments

 • Reply

  Mathilde Nicoline

  desember 12, 2017

  Dette var en fin liste! Jeg har den siste tiden også begynt å i det minste streke under litt i bøker og liker det skikkelig godt. Den ene leste mamma etter meg og hun elsket at jeg hadde gjort det!

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   desember 13, 2017

   Det er så fint å kunne se tilbake på ting man tenkte på og la merke til i bøkene man har lest 🙂 Jeg liker også å lese bøker som andre har markert i, man legger plutselig merke til ting man kanskje ikke ville sett ellers.

Legg igjen en kommentar