Boksnakk, Leseutfordring 2017

A Christmas Carol av Charles Dickens

A Christmas Carol av Charles Dickens

“Bah,» said Scrooge, «Humbug.”

Ellevte bok i årets leseutfordring ble A Christmas Carol av Charles Dickens. Den krysser jeg av som «En bok skrevet før 1900» for den ble utgitt i 1843.

Ebenezer Scrooge er en hissig og bitter gammel mann som bruker all tiden sin på å jobbe og tjene penger. Å bruke penger og feire jul har han absolutt ikke tid til og ettersom høytiden nærmer seg blir han bare mer og mer sint. En natt i jula får han besøk av en ånd. Fortidens juleånd. Den tar med seg Scrooge tilbake i tid, til hans barndom og ungdomsår. Neste natt kommer nåtiden juleånd som igjen blir fulgt av fremtidens juleånd. Åndene viser Scrooge hva som har vært, hva som er og hva som kan komme til å skje hvis han ikke endrer seg.

Darkness was cheap, and Scrooge liked it.

Selv om jeg aldri har lest boka tidligere, kjente jeg på forhånd historien om Ebenezer Scrooge godt. En gang for lenge siden så jeg en musikaloppsetning av historien og jeg har selvfølgelig sett utallige filmatiseringer. Historien treffer noe i meg. Jeg tror det har noe med at den er så enkel. Den er enkel å følge og enkel å forstå og så veldig tydelig på hva den vil si. Dessuten er den så gjenkjennelig at den passer like godt i dag som den gjorde i 1843. Charles Dickens klarer å si noe om mennesker generelt og det synes jeg er virkelig imponerende.

No space of regret can make amends for one life’s opportunity misused.

A Christmas Carol er julestemning i bokform. Det eneste som skuffet meg var at den var såpass kort, historien rommer så mye at den godt kunne vært lenger, men samtidig passer det korte formatet fint i en travel juletid. Jeg kommer nok til å plukke den opp igjen neste gang jeg trenger litt ekstra julestemning.

Vurdering: ★★★

Har du lest A Christmas Carol av Charles Dickens? Hva synes du?


Andre som er med på leseutfordringen:

Ida • Victoria • Karoline • Camilla • Astrid Therese • Barbro • Thea• Valona • Dag

Legg igjen en kommentar