Boksnakk, Leseutfordring 2017

Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj

Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj

Da jeg kom hjem fra Afghanistan visste jeg at jeg skulle leve. Med Tsjernobyl var alt omvendt: Det dreper deg først når du er hjemme igjen.
Jeg dro hjem… Og det var da det begynte…

Siste bok i årets leseutfordring ble Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj. Den krysser jeg av som «en bok skrevet av en Nobelprisvinner». Svetlana Aleksijevitsj vant Nobelprisen i litteratur i 2015.

Bønn for Tsjernobyl handler om atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl og dens ettermæle. Boka handler om de som ble tvunget til å reise til Tsjernobyl etter eksplosjonen og om de som nektet å reise fra hjemmene sine. Den handler om de som mistet noen og om de som overlevde. Historiene fortelles med de berørtes egne ord og viser hvilke konsekvenser katastrofen hadde og har. Boka stiller dessuten spørsmål ved hva som egentlig skjedde. Var det en ulykke? Var det planlagt? Sabotasje? Og lærte verden egentlig noe av det som skjedde?

I en ekstrem situasjon er mennesket noe helt annet enn det mennesket de skriver om i bøkene. Det mennesket de skriver om i bøkene, så ikke jeg noe til, jeg traff ikke på noen sånne. Alt er omvendt. Mennesket er ingen helt. Vi kjøpslår alle med apokalypsen.

For meg ble Bønn for Tsjernobyl sterk kost. Historiene som blir fortalt er vonde å lese. Hendelsene og opplevelsene er i utgangspunktet ubeskrivelige, men det blir likevel gjort et forsøk, et forsøk på å gi et slags bilde på noe som er umulig å forestille seg. De sterke historiene kommer rett etter hverandre uten noen form for pusterom. Det opplevde jeg tidvis som veldig slitsomt. Jeg klarte ikke å lese mye om gangen og måtte ofte legge fra meg boka og gjøre noe annet. Likevel tenker jeg at akkurat det er nødvendig. Denne boka skal gjøre vondt.

Historien om Tsjernobyl er viktig for oss alle. Vi vet så altfor lite og det er så mye som har blitt holdt skjult for verden. Bønn for Tsjernobyl var tung lesning nå på tampen av året, men det var absolutt verdt det.

Jeg tror på historien… På historiens dom… Tjernobyl er ikke over, Tjernobyl har så vidt begynt…

Vurdering: ★★★

Har du lest Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj? Hva synes du?


Andre som er med på leseutfordringen:

Ida • Victoria • Karoline • Camilla • Astrid Therese • Barbro • Thea• Valona • Dag

6 Comments

 • Reply

  Tor Martin

  desember 26, 2017

  Ja, jeg har lest den, Julie. Jeg leste den i sommer, tror jeg. Synes den var veldig fin og sterk. Synes hun klarte å fortelle historien på en måte jeg ikke har hørt den før.

 • Reply

  teabooks

  desember 27, 2017

  Jeg leste den i fjorhøst, og er helt enig med deg; veldig sterk kost, men godt skrevet. Aleksijevitsj samler og videreforteller historier som er så viktige å få ut, synes jeg. Men bøkene er tunge å lese. Akkurat nå leser jeg Krigen har intet kvinnelig ansikt av henne, og den er også tung. Litt pga tema, men også pga skrivestil.

 • Reply

  Victoria

  desember 28, 2017

  Denne har jeg sett på lenge, og nå har du overbevist meg – denne må jeg lese i 2018! Vil dessuten lese mer sakprosa, og da passer jo denne perfekt.

Legg igjen en kommentar