Boksnakk, Leseutfordring 2017

Leseutfordring 2017: en oppsummering

leseutfordring 2017

Endelig kunne jeg sette det siste krysset og si meg selv ferdig med årets leseutfordring. For meg har det absolutt vært en utfordring. Ikke fordi jeg ikke har lest noe særlig, jeg har lest over hundre bøker i år, men fordi det var utfordrende å ha bestemte kategorier å forholde seg til. Noen kategorier var det enkelt å finne bøker til, mens andre var vanskeligere. Det tok for eksempel lang tid før jeg fant en bok skrevet før 1900 som jeg klarte å lese noe særlig av. Dessuten ble jeg på et tidspunkt litt demotivert og prioriterte bort hele utfordringen til fordel for helt annen lesning.

Bøkene jeg leste:

 1. En bestselger fra 2016:
  Arv og miljø av Vigdis Hjorth
 2. En bok med et navn som tittel:
  Emma av Jane Austen
 3. En bok med rødt omslag:
  The Power av Naomi Alderman
 4. En bok skrevet før 1900:
  A Christmas Carol av Charles Dickens, utgitt i 1843
 5. En bok skrevet før 2000:
  Kindred av Octavia E. Butler, utgitt i 1979
 6. En bok med handling et sted du ønsker å besøke:
  Karitas av Kristín Marja Baldursdòttir, sted: Island
 7. En bok med tall i tittelen:
  A Brief History of Seven Killings av Marlon James
 8. En bok på mer enn 600 sider:
  A Little Life av Hanya Yanagihara, 720 sider
 9. En bok som er skrevet av en Nobelprisvinner:
  Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj
 10. En bok som er oversatt fra et språk du ikke kan:
  Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna, oversatt fra finsk
 11. En bok som bare har ett ord som tittel:
  Havende av Gunstein Bakke
 12. En bok som ble publisert det året du ble født:
  Outlander av Diana Gabaldon, utgitt i 1991

Boka jeg likte best

Å velge én favorittbok fra denne utfordringen er vanskelig. Jeg likte Emma av Jane Austen, Kindred av Octavia E. Butler og Karitas av Kristín Marja Baldursdòttir veldig godt og det er nesten umulig å velge bare én av disse. Likevel er det nok Emma som sitter mest igjen i meg. Jeg tror det er mye fordi jeg leste den samtidig som jeg så Emma Approved på youtube. Det ga boka en ekstra dimensjon og jeg fikk muligheten til å se hvor relevant den fortsatt er i dag.

Boka jeg likte minst

Det er omtrent like vanskelig å velge hvilken bok jeg likte minst, først og fremst fordi ingen av bøkene jeg leste var direkte dårlige. Den romanen som ga meg minst var nok Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna. Det handler først og fremst om at historien føltes litt for distansert og at jeg ikke fikk helt tak på humoren. Jeg forstår godt at mange liker bøker som dette, men det føltes litt som en bok som veldig fort går i glemmeboka.

Å utfordre lesingen

For meg handlet denne utfordringen om å utfordre meg selv som leser. Jeg ønsket å finne frem til bøker jeg kanskje ikke ville funnet frem til ellers og prøve meg på noe nytt. Dette fungerte til en viss grad, men jeg merket raskt hvor mye enklere det var å gå til det jeg kjenner. På samme måte som at det var vanskelig å lese bøker man ble tvunget til å lese på skolen, var det vanskelig for meg å lese bøker jeg bare leste for å kunne sette et kryss på en liste. Det jeg lærte var at det ikke er nok å bare velge en bok jeg ikke ville valgt ellers. Boka må uansett fenge. Jeg kan ikke tvinge meg selv til å lese noe jeg ikke får noe ut av, bare for å gjøre det. Lystlesing er og blir det som er aller viktigst for meg.

Et langt og kort leseår

En annen ting jeg ble bevisst på i løpet av året er at et år både er langt og kort. I januar føltes det som jeg hadde uendelig god tid. For å fullføre utfordringen måtte jeg bare lese én bok i måneden. Null problem, tenkte jeg. Likevel ble det er problem, for jeg endte nemlig med å utsette og utsette lesingen. Jeg tenkte hele tiden «jeg har god tid, jeg tar det senere» og leste heller noe annet. Det førte til at jeg i desember fortsatt satt igjen med fire kategorier jeg måtte krysse av. Å fullføre ble likevel ikke for vanskelig, men jeg lærte hvor viktig det er å prioritere. Neste år skal jeg være strengere med meg selv og aller helst lese en bok til utfordringen hver måned, uten unntak!

Konklusjon

Jeg er så glad for at jeg satte sammen utfordringen og turte å dele den. Dette året har vært mitt beste leseår på alle måter og det er mye fordi jeg har delt og diskutert mer med andre. Man får mer ut av å lese når man deler. Det er spennende å høre andres tanker og se hvor ulikt man kan oppleve de samme tingene. Nå gleder jeg meg til en ny utfordring og et nytt år. Jeg tror det blir mange gode diskusjoner og tanker i facebookgruppa vår og jeg håper at så mange som mulig vil være med.

Deltok du i leseutfordring 2017? Hvordan gikk det for deg?

2 Comments

 • Reply

  teabooks

  januar 1, 2018

  Jeg måtte også gjøre en liten innsats i desember for å fullføre utfordringen, men det gikk! Fint å klare å fullføre utfordringen, og det ble kanskje mer utfordrende å få lest bøkene i utfordringen enn det jeg først så for meg. Men nå er vi i mål! Gleder meg til leseåret 2018, selv om det antageligvis blir ganske annerledes for min del, mtp baby og det hele.

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   januar 2, 2018

   Så bra at du ble ferdig! Gratulerer! Og lykke til med det nye året, blir nok et veldig fint år for deg, gleder meg til å høre litt om babyen😊

Legg igjen en kommentar