Boksnakk

Lesemål 2017: Hvordan gikk det?

Hvert år setter jeg meg et mål på hvor mange bøker jeg vil lese i løpet av året. Av og til setter jeg meg også noen andre mål, som først og fremst fungerer som påminnelser for å lese mer variert. I år satte jeg meg disse målene. Noen mål er nå nådd, andre må jeg jobbe mer med til neste år. Under følger en liten vurdering av hvordan jeg gjorde det med målene jeg hadde satt meg.

Lese minst 70 bøker totalt

Da jeg satte meg dette målet baserte jeg meg på hvor mange bøker jeg klarte å lese i 2016. Siden jeg «bare» kom meg gjennom 68 bøker det året, bestemte jeg meg for å ikke satse for høyt. Det tok ikke mange månedene før jeg skjønte at jeg lett kom til å nå målet og at jeg måtte justere opp litt. Til slutt bestemte jeg meg for å ha et mål på å lese 102 bøker og det er jeg veldig fornøyd med at jeg klarte. Totalt leste jeg nemlig 105 bøker.

Fullføre Leseutfordringen

Å fullføre leseutfordringen jeg selv satte sammen skulle vise seg å være mer utfordrende enn jeg trodde på forhånd. Jeg glemte den rett og slett litt bort og endte med å lese de fire siste bøkene i desember. Likevel er jeg godt fornøyd med innsatsen og veldig glad for at jeg faktisk fullførte. Leseutfordringen for 2018 skal jeg prøve å være enda flinkere med.

Lese minst én bok fra hver verdensdel

Målet om å lese bøker fra hele verden klarte jeg ikke å fullføre. Som vanlig leste jeg flest bøker fra Norge, Storbritannia og USA. Dette er noe jeg absolutt skal skjerpe meg på til neste år. Jeg vil jo veldig gjerne lese så variert som mulig. Jeg håper på å få lest en del bøker spesielt fra Afrika og Asia i løpet av 2018, så kom gjerne med noen gode tips!

Lese minst 3 novellesamlinger

Jeg leste Ein gong var dei ulvar av Therese Tungen og Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale, men fant aldri en tredje novellesamling jeg ville lese. Dette lesemålet glemte jeg egentlig helt midt oppi alt annet. Samtidig merket jeg at noveller uansett ikke fenget meg noe særlig, jeg har rett og slett hatt mer behov for å lese historier i langt format dette året.

Lese minst 3 diktsamlinger.

Hva kan jeg si? Poesien og jeg har ikke vært så gode venner i år. Selv om jeg prøvde meg på flere, leste jeg bare ferdig én hel diktsamling i løpet av året, nemlig Alt som ikke har blitt tjoret fast av Eirin Gundersen. Jeg føler ikke at det er noe poeng å tvinge seg selv til å lese poesi hvis man ikke får noe ut av det. Derfor holder jeg meg nok mest til enkeltdikt og utdrag fremover.

Lese minst 5 klassikere.

Jeg leste Brand og Hedda Gabler av Henrik Ibsen, Alberte og Jakob av Cora Sandel, Emma av Jane Austen og A Christmas Carol av Charles Dickens, så målet er nådd. Jeg begynte også å lese Little Women av Louisa May Alcott, men den fikk jeg dessverre ganske lite ut av og til slutt måtte jeg bare gi den opp. Jeg hadde litt samme opplevelse som da jeg prøvde meg på Wuthering Heights av Emily Brontë i 2015/16. Av en eller annen grunn ble det for meg bare en masse ord som ikke ga meg noe. Det føles veldig som et nederlag fordi jeg vet at mange elsker disse bøkene, men sånn er det bare. Alle kan ikke like alt.

Hvilke lesemål hadde du for 2017? Klarte du å fullføre dem?

6 Comments

 • Reply

  Elida

  desember 29, 2017

  Eg anbefaler Han Kang med «The Vegetarian» og Chigozie Obioma med «Den forbudte elven». Førstnemnte kjem på norsk i 2018, men det er ei anna bok som er på norsk allerede (Levende og døde).

  Lesemåla mine gjekk så som så, men eg leser til tider så det spruter, så litt meir kvalitet over kvantitet kan eg tenke meg i 2018.

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   desember 29, 2017

   Den forbudte elven leste jeg tidligere i år, likte den veldig godt! 🙂 The Vegetarian har jeg stående i hylla, prøvde meg på den før i år, men falt ikke helt for den med en gang så jeg la den til side, men mulig jeg prøver meg på den igjen. Takk for tips! 🙂

 • Reply

  Monica

  desember 29, 2017

  Så utrolig imponerende å lese 102 bøker! Jeg har hatt 12 bøker som mål de siste årene, tror jeg klarte 9 i år. Forhåpentligvis klarer jeg å motivere meg til å lese mer i 2018. 🙂 Må også si at bloggen din er et skikkelig bra sted å finne gode lesetips, så takk for det!

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   desember 29, 2017

   Jeg tenker at det ikke er antall bøker, men det at man koser seg med å lese når man kan og vil som er viktig 🙂 fint å høre at du får inspirasjon her inne! 🙂

 • Reply

  Irene Elise

  desember 29, 2017

  Det ble 58 bøker på meg i år 🙂 Jeg hadde 36 som mål, men fullførte det i juni. Sier meg fornøyd! Har også fullført leseutfordringen din, nesten.. mangler en bok skrevet før 1900 – men sier meg fornøyd med det og 😛 Gleder meg til leseåret 2018 😀

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   desember 30, 2017

   Bra jobba! Skjønner godt at du ikke fikk krysset av en bok før 1900, jeg slet veldig med den selv og endte med å «jukse litt» og lese «A Christmas Carol», som egentlig er mer en novelle enn en bok 😉 Håper du vil prøve deg på leseutfordringen i 2018 også 🙂

Legg igjen en kommentar