Boksnakk

Leseåret 2017

leseåret 2017

I januar i år satte jeg meg et mål. Jeg skulle lese 70 bøker i løpet av året. Det målet knuste jeg tidlig. Som dere ser leste jeg nemlig 105 bøker og over 30 000 sider i løpet av året. Det gjorde 2017 til mitt beste leseår noensinne og jeg er så veldig fornøyd! Det har vært så utrolig fint å ha et helt år med lesing i fokus. I dette innlegget har jeg skrevet litt om de bøkene jeg likte aller best, men dere kan også finne en full oversikt over det jeg har lest i år her.

De fem beste romanene

James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug var boka som fikk meg til å begynne å lese ebøker. Jeg var blakk, men jeg måtte lese den boka. Da jeg oppdaget at boka var ledig som ebok på biblioteket, kastet jeg meg rundt, lastet ned appen og leste boka nesten uten å ta pause. James Franco spytter når han snakker er ikke en perfekt bok, men jeg liker sjelden perfekte bøker. Den er ærlig og morsom og annerledes. Tenk å debutere med en roman det lyser sånn av!

Leiligheten av Nora Szentiványis var som et slag i magen. Det er den beste måten å beskrive følelsen jeg hadde da jeg leste denne boka. Romanen slår fra seg på en måte jeg sjelden har sett maken til. Å lese den var en helt spesiell opplevelse jeg enda ikke helt klarer å sette ord på.

Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad er sannsynligvis den morsomste boka jeg leste i år. Samtidig er den en av de aller mest alvorlige. Det er fint å se at man kan snakke om viktige ting uten at det skal være så dystert og seriøst hele tiden. Vi må kunne le og latterliggjøre også det som gjør vondt.

Begynnelser av Carl Frode Tiller kom overraskende på meg. Av en eller annen grunn hadde jeg ikke fått med meg at Tiller hadde en ny roman på vei. Jeg visste det ikke før jeg pakket opp en eske på jobb og så navnet hans på forsiden. Da Aschehoug sa at de kunne sende meg et leseeksemplar ble jeg veldig glad og boka ble en favoritt allerede etter et par sider.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar er sannsynligvis den boka jeg likte aller best i år. Den er så god at jeg vurderer å bli lærer bare for å få lese noen av de mange særemnene som kommer til å bli skrevet om boka i årene som kommer. Jeg er så glad for at Norge har fått en ny litterær stemme som virkelig skiller seg ut.

Tre viktige ungdomsromaner

Med The Hate U Give åpner Angie Thomas for en helt ny retning i sjangeren young adult. Her er det ikke klissete romanser og klisjeer som gjelder, men virkelig hardtslående tematikk. Romanen gir et bilde av hvordan det er å være svart i USA og om hvilke strukturer og hva slags forskjellsbehandling som fortsatt finnes. Denne boka har jeg tenkt mye på helt siden jeg leste den ferdig og jeg tror den kommer til å være viktig for mange.

Internett tar naturligvis litt av når John Green gir ut en ny bok og det er lett å tenke at det er litt for mye hype, at han umulig kan være så god som alle skal ha det til. Med Turtles All the Way Down starter Green et nytt kapittel i sin litterære karriere. Han har fortsatt med seg mye fra sine tidligere romaner, men i denne treffer han likevel en helt ny nerve. Han beskriver psykisk sykdom og han gjør det godt. Så godt at jeg hadde frysninger gjennom hele boka.

I jobben min i bokhandelen har jeg anbefalt Siri Pettersens Odinsbarn flere ganger enn jeg kan telle. Nå i høst kom enda en bok jeg kan anbefale på det varmeste. Bobla er på mange måter en nærere roman enn bøkene om Hirka. Verdenen er vår og problemene Kine møter er kjente for mange av oss. Dette er en bok som varmer og akkurat det tror jeg vi alle trenger.

Hva er en god bok?

Jeg er enda ikke helt sikker på hva det er som gjør en bok god. Jeg tror det har noe med helheten å gjøre, men hvilke deler skal til for å gjøre helheten god nok? Det er alltid lett for meg å avgjøre om jeg liker en bok eller ikke, men det er ikke alltid så lett å si hvorfor. Hva var det med akkurat den boka som var bra? Og hva var det som gjorde at akkurat den boka ikke var noe for meg? Hvorfor er det sånn at jeg liker noen bøker kjempegodt et år, men ikke liker dem når jeg leser dem igjen senere? Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å ha noen entydige svar på noen av disse spørsmålene, men jeg kommer likevel til å fortsette å lete etter dem. De gode bøkene kan jo dukke opp når som helst og hvor som helst.

Vi leses i 2018!

Les mer: Lesemål 2017: Hvordan gikk det?

Hvordan var leseåret ditt? Hva er den beste boka du leste?

4 Comments

 • Reply

  Tine Sundal

  desember 30, 2017

  Artig å se at jeg har lest alle de fem bøkene du trekker frem, selv om vi ikke har gjort oss de samme konklusjonene. At Leiligheten var et slag i magen, er vi i alle fall enig i. Selv har jeg nådd lesemålene mine, og ser nå med forventning frem til det nye året 🙂 Håper å titte innom deg litt oftere fra nå, siden jeg legger deg på bloggrullen min 🙂

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   desember 31, 2017

   Det er så interessant å se hvor forskjellig man kan oppfatte de samme bøkene! Det er kanskje det jeg liker aller best med bokblogging – alle de ulike leserperspektivene 🙂

 • Reply

  Nora

  desember 31, 2017

  Dette ser ut som et godt leseår – så gøy!
  Gleder meg til å følge med inn i 2018.
  God leseyst 😊

Legg igjen en kommentar