Boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

To søstre av Åsne Seierstad | 490 s. | ★★★★

I 2013 reiste to tenåringsjenter, Ayan og Leila, fra Bærum til Syria. Der skulle de slutte seg til Den islamske staten (IS). I Norge etterlot de seg en sjokkert og redd familie. Jentenes far dro etter døtrene i et forsøk på å få dem hjem igjen før det var for sent. Både jentenes og farens reise beskrives i denne boka. Samtidig får vi et innblikk i reaksjonene til resten av familien, venner, den norske befolkningen og det muslimske miljøet i Norge.

To søstre av Åsne Seierstad er en sterk dokumentar om årsaker til og konsekvenser av radikalisering. Boka viser mange ulike sider av hendelsene og selv om den ikke er helt nøytral, tar den heller aldri et entydig standpunkt. Jeg opplevde boka som full av respekt og verdighet. Det var ingen fordømmelse av jentene eller deres handlinger, men heller forsøk på å forklare hvorfor de gjorde som de gjorde. Tidvis føltes boka som litt mye, men alt i alt var det en veldig lærerik og interessant leseropplevelse.

Bobla av Siri Pettersen | 284 s. | ★★★★★

Kine er frustrert og lei av livet hun lever. Kine trives ikke på skolen. Hun hater å pugge ting hun ikke bryr seg om og hater at klassekameratene kaller henne for Bobla. En dag finner hun en mystisk glasskule på kirkegården og tar den med seg hjem. Det tar ikke lang tid før kula vokser seg stor nok til at Kine kan klatre inn i den. Endelig har hun sjansen til å komme seg bort fra livet hun hater.

Bobla er en velskrevet og annerledes roman for barn og ungdom. Den er både virkelighetsnær og fantasifull på samme tid og jeg vet at jeg ville ELSKET denne da jeg var 12-13. Jeg liker den også nå, i en mer «voksen» alder, men kanskje med et litt annet perspektiv enn jeg ville hatt som en yngre leser. Siri Pettersen er god på å skrive troverdige karakterer og hun er god på å få frem et tydelig budskap uten å gjøre det overtydelig. Jeg koste meg veldig med denne boka, det var så herlig å bare kunne forsvinne inn i Kines verden.

Skamløs av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz | 170 s. | ★★★★

Skam og sosial kontroll er hovedtemaene i denne boka av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz. Jentene forteller om veien mot skamløshet og diskuterer hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt. I media blir de kalt «De skamløse jentene» og de har med ord og handling satt tematikken på dagsorden. For sitt arbeid fikk de blant annet Fritt Ords Honnør i 2017.

Skamløs er en av de viktigste bøkene fra 2017. Den er skrevet både av og for alle de som har blitt tvunget til å skamme seg i løpet av livet. Jeg følte ikke at jeg nødvendigvis lærte så mye nytt, men boka tilbyr absolutt et annerledes og spennende perspektiv. Dette er en sånn bok som bør bli en del av pensum på ungdomsskolen, ikke bare fordi den er viktig, men fordi unge stemmer bidrar til sterkere troverdighet for unge lesere.

Les mer: 3 bøker jeg har lest i det siste

Hva har du lest i det siste?

Legg igjen en kommentar