Boksnakk

Norrøne guder av Neil Gaiman

Norrøne guder av Neil Gaiman

I Norge kjenner mange av oss historiene om de norrøne gudene godt. Vi har hørt om Odin, Tor, Loke, Frøya, Balder og alle de andre. Historiene om konfliktene mellom gudene, om Fenrisulven og Midgardsormen, og om Lokes ugjerninger er kjente for oss. I boka Norrøne guder gir Neil Gaiman oss sin egen gjenfortelling av disse gamle historiene.

I det digre soverommet deres den kvelden sa Tyr til Tor: «Jeg håper du vet hva du gjør.»
«Klart jeg gjør,» sa Tor. Men det gjorde han ikke. Han gjorde bare det han hadde lyst til. Det var det Tor gjorde best.

Jeg kan ikke egentlig huske å ha lest noe særlig norrøn mytologi tidligere, likevel var det meste i denne boka allerede kjent stoff. Det er nok en del barneskolelærdom som henger igjen og det er jo egentlig veldig fint å vite at disse historiene fortsatt sitter igjen i meg. Ulempen med at jeg husker så mye som jeg gjør, er at jeg ikke nødvendigvis fikk så mye ut av å lese disse gjenfortellingene. Gaimans problem er at han ikke klarer å egentlig legge til noe nytt, annet enn et pent cover og en grei innføring for de som ikke kjenner disse historiene fra før. For oss andre blir det mer av det samme gamle. Men med det sagt – det hadde nok heller ikke falt i god jord hvis han hadde lagt til for mye nytt.

«Jeg liker ikke noe av dette,» sa Tor. «Jeg kommer til å drepe noen snart, bare for å lette på trykket. Bare vent og se.»

Norrøne guder er ikke en dårlig bok, men det er ikke et mesterverk. Jeg kan ikke egentlig komme med noen gode argumenter for hvorfor du skal lese denne fremfor en hvilken som helst annen utgave av de norrøne mytene. Det jeg likte best med boka var humoren, men akkurat det kan nok ikke Gaiman ta æren for, det lå allerede i stoffet. Derfor tenker jeg at man først og fremst bør lese denne hvis man ønsker en oppfriskning av det norrøne. Dette er ikke boka man leser hvis man ønsker seg noe helt nytt.

Har du lest Norrøne guder av Neil Gaiman? Hva synes du?


Norrøne guder av Neil Gaiman krysser jeg av som «en bok utgitt i 2017» i årets leseutfordring.

2 Comments

 • Reply

  Espen Jacobsen

  januar 11, 2018

  Har ikke lest denne, og den høres jo ikke så interessant ut når du kjenner historiene fra før. Jeg likte Tor Åge Bringsværds versjon av Eddafortellingene. Når det gjelder Gaiman, er det tegneseriefortellingene hans som står høyest.

  • Reply

   jesandsnes@gmail.com

   januar 15, 2018

   Nei, man må nok enten ikke kunne historiene fra før eller være interessert i å lese nye versjoner 🙂

Legg igjen en kommentar