Lister, Skriving

10 spørsmål og svar om skriving

10 spørsmål og svar om skriving. Foto: @corinnekutz

Hvilke sjangere skriver du i? Og hvilke holder du deg unna?

 • Samtidsroman = (Eller contemporary som man kaller sjangeren på godt engelsk.) Dette er den sjangeren jeg skriver aller mest i. Det er rett og slett historier som foregår i min samtid med karakterer som lever i vår virkelighet. Jeg tror jeg liker meg best i denne sjangeren fordi jeg vet hva jeg har å forholde meg til. For meg er det relasjoner og karakterutvikling som er det mest spennende å skrive om og det passer ofte best inn i samtidslitteraturen.
 • Fremtidsdystopi = Et av prosjektene jeg alltid har i bakhodet tilhører sjangeren dystopi. Jeg elsker å skrive i den sjangeren, rett og slett fordi man kan gjøre så mye med den. Jeg liker å strippe alt mest mulig ned og skildre kaos og desperasjon. The Road av Cormac McCarthy var favorittboka mi i mange år, så jeg har nok fått mye inspirasjon derfra.
 • Fantasy = Da jeg begynte å skrive for fullt var det fantasy jeg skrev mest av. Jeg har alltid likt fantasy godt og synes det er gøy å skrive i den sjangeren, men samtidig er det for vanskelig til at det er noe jeg tør å satse på. Å skape hele verdener og få alt til å henge sammen er noe av det aller vanskeligste man kan gjøre som forfatter. Jeg har skapt mange verdener oppgjennom, men ingen jeg føler meg helt trygg på (enda).
 • Ungdomsroman = Jeg har ikke skrevet så mye for ungdom, men det er en sjanger jeg er veldig glad i å lese bøker fra. En dag håper jeg å skrive en ungdomsroman som jeg selv ville elsket å lese da jeg var 14-16 år.
 • Krim/thriller = Dette er den ene sjangeren jeg styrer mest mulig unna både når jeg leser og skriver. Jeg har forsøkt å skrive i denne sjangeren før, men fikk det ikke til og synes generelt den er ganske uinteressant (med noen veldig få unntak).

Hvordan velger du hva en karakter skal hete?

Navn er vanskelig. Jeg skjønner virkelig ikke hvordan folk klarer å bestemme seg for navn til barna sine, det er vanskelig nok å finne på navn til karakterer i en historie. For meg begynner det gjerne med en bokstav. En karakter kan hete L eller M lenge før jeg endelig finner det rette navnet. Jeg har samlet mange navn i løpet av livet og pleier å lete meg gjennom mine egne lister, men finner også mye inspirasjon her. Jeg tar også mye hensyn til karakterenes bakgrunn. Hvor kommer de fra? Når og hvor ble de født? Hvordan er foreldrene deres? Navnet en karakter får må være noe foreldrene deres ville kalt dem.

Fortell om prosjektene du jobber med akkurat nå.

 • Hovedprosjektet mitt er romanen jeg skrev da jeg gikk på forfatterstudiet i Bø. Det har foreløpig status som «tredjeutkast» og skal helst sendes avgårde til forlag i løpet av de neste månedene. Hva den handler om vil jeg helst ikke si så mye om, men historien har vært gjennom mange endringer og jeg håper at den en dag er god nok til å dele med dere alle.
 • Et av de store sideprosjektene mine er som sagt en fremtidsdystopi. Jeg delte litt fra det for en stund siden og etter det har det bare vokst videre. Denne skriver jeg som en punktroman og den «sjangeren» er jeg ikke er helt trygg på enda, men jeg liker den overraskende godt. Målet er å skildre desperasjon.
 • Etter at jeg fullførte NaNoWriMo i november i fjor sitter jeg med over 50 000 ord som jeg håper en dag skal bli en roman. Den må selvsagt omskrives veldig før den tid, så den er fortsatt veldig i utkaststadiet.

Hvor mange bøker har du skrevet?

Hvis vi definerer bøker som «fullførte utkast» har jeg skrevet omtrent 4-5 fullstendige historier (på over 50 000 ord). Foreløpig er ingen av dem utgitte bøker, men jeg håper det forandrer seg i løpet av de neste årene.

Hva er skrivemålene dine for dette året?

 • Fullføre og sende inn hovedprosjektet mitt til diverse forlag.
 • Jobbe videre med prosjektene jeg har liggende.
 • Begynne på noe helt nytt.
 • Skrive litt hver uke.
 • Tørre å gå ut av komfortsonen og skrive om ting jeg ikke kan.

Hva er din styrke når det gjelder skriving?

Dette er et vanskelig spørsmål, for jeg vet egentlig ikke. Jeg tror jeg er god på å skildre mennesker, jeg tror jeg kan skrive om ting folk kjenner seg igjen i. Ellers tror jeg at en av styrkene mine er at jeg vil veldig. Jeg har en skriveglede som fungerer både som motivasjon og inspirasjon.

Har du noen andre skriverelaterte eller kreative hobbyer?

Jeg er veldig glad i instagram. For et par år siden ble jeg en «bookstagrammer» og har siden den gang blitt veldig glad i å ta bilder av bøker og dele dem med andre bokelskere. En stund var jeg veldig opptatt av følgertall og jobbet aktivt med å øke antall følgere og likes, men nå er jeg mer opptatt av å dele og ha det gøy. Jeg elsker å dele mine egne tanker om det jeg leser og høre hva andre tenker om det de leser. Instagram er akkurat passe uformelt.

Hva er dine beste tips mot skrivesperre?

Mine sju beste tips har jeg allerede skrevet litt om, men sånn generelt tenker jeg at det er viktig å ta pauser, få litt avstand og å ikke legge så mye press på seg selv. Et førsteutkast trenger ikke å være bra. Ikke tenk så mye i selve skriveprosessen, tenkingen kan skje etterpå, når du skal omskrive og redigere.

Hvem skriver du for?

Først og fremst skriver jeg for meg selv. Det tror jeg man må hvis man skal overleve som skrivende, for det finnes absolutt ingen garanti for at tekstene dine kommer videre fra ditt eget arkiv. Jeg skriver fordi jeg er glad i å skrive, fordi det gir meg noe og fordi jeg må og trenger det. I tillegg skriver jeg selvfølgelig også for mulige lesere. Jeg vil skrive for de som kan kjenner seg igjen, de som vil flykte og de som vil lære noe om andre.

Hvilke fem ting mener du at en god historie bør inneholde?

 • Inkludering. En god historie må ha en variert gruppe karakterer. Med det mener jeg ulike hudfarger, seksualiteter, kjønn, språk, psykiske og fysiske sykdommer osv. Alle karakterene kan ikke være høye og blonde for eksempel. En god historie bør representere flere ulike mennesker og grupper.
 • Karakterer med utfyllende styrker og svakheter. En karakter kan ikke være bare én ting, h*n må ha både styrker og svakheter og disse sidene må utfylle og komplementere hverandre. De må altså henge logisk sammen, det holder ikke å bare slenge inn en tilfeldig svakhet for at karakteren ikke skal være for perfekt. En god historie har mange komplekse karakterer.
 • Humor. Selv de mørkeste historiene bør ha humor i en eller annen form. Jeg liker ironi og sarkasme, gjerne litt mørk humor. En god historie må gi meg enn grunn til å smile, ikke bare gråte.
 • Noe uventet. Noe av det verste jeg vet er å lese en bok jeg kan gjette slutten på allerede etter noen få kapitler. Jeg vil bli overrasket av det jeg leser, jeg vil ha plottwister som vrir seg rundt hverandre og dytter leseren i helt andre retninger enn man trodde.
 • God dialog. Når mennesker snakker med hverandre i bøker blir det ofte stivt og unaturlig. Det er dessverre mange gode bøker som blir ødelagt av dårlig dialog. Et problem er ofte at forfatteren glemmer at dialogen skal være tale og bruker for mange ord og unaturlig vendinger. Det er viktig å huske at vi snakker annerledes enn vi skriver.

Velg deg gjerne et spørsmål eller tre og svar i kommentarfeltet!

Dette innlegget er inspirert av Paper Fury som har funnet spørsmål her og her.

Legg igjen en kommentar